2005 Şubat’ında ABD, Kaliforniya’ da kurulan Youtube, bir video paylaşım sitesi olarak hizmetine başladı. Bu hizmetin hayatlarında büyük bir boşluğu doldurduğunu fark eden sosyal medya kullanıcıları, Youtube’u sosyal medyanın merkezine yerleştirdi.
Kuruluşları 2004-2006 yılları arasında olan üç sosyal paylaşım sitesi, Youtube, Facebook ve Twitter arasında Youtube’ u zirveye taşıyan tarih 2006’ dır. Dünyanın en büyük arama motoru Google tarafından Youtube’ un satın alınması, Youtube’ u açık ara zirveye taşıyan bir hamle oldu. Böylece, on yılı aşkın bu süreçte sosyal paylaşım sitelerinin kullanım alanları, tabiri caiz ise, kullanıcılara kendini tanıtan sosyal medya karakterleri yerine oturmuş oldu.
Reklamın sosyal medyada aktif olarak kullanılması, çok kısa bir sürede tüketicilere ulaşmasını gören mekanizma işlemeye başladı. ‘’Sosyal Medya Mesleği: Youtuber’’ tanımını oluşturmuş oldu.
Youtuber Nedir?
Youtuber, sosyal paylaşım sitesi Youtube’ da kanala sahip olup, çektiği videoları Youtube kanalında paylaşan kullanıcılardır. İnsanoğlunun başkasının hayatını bilmek, izlemek merakı bu sektörün işini bir hayli kolaylaştırdı. Takipçi sayısında ve Youtube kanalı sahibi kullanıcıların sayısında hızlı bir artış gösterdi.
Youtuber’ lar, videolarını paylaşırken, videolarına gelen beğeniler, yorumlar sayesinde kendi kanallarına ait video profillerini de yavaş yavaş belirlemeye başladılar. Bu profiller için mutlaka bir takipçiye rastlamak mümkün. Hatta daha uç bir durum olan; saçma olsa da, bir anlam ifade etmese de izlenebilme ‘’yeteneği’’ sayesinde, Youtuber mesleğinin tanımını yapmayı daha da zorlaştıran bir hal aldı.
Tanım olarak belirtmek gerekirse; Youtuber, işini iyi yapan bir kanal sahibinden çok, izlenebilen, takipçi sayısı devamlı artan olan bir sonuca ulaşmış durumda. Google’ ın para kazanmak için entegre ettiği özellikler sayesinde Youtube bir işyeri haline geldi.
Youtuber Ne Kadar Para Kazanır?
Evinizde otururken para kazandığınız, okuduğunuz okulun size verdiği mesleği icra ederek para kazandığınız, yeteneklerinizi takipçilerle paylaşırken para kazandığınız Sosyal Medya Mesleği: Youtuber, yaş grubu fark etmeden herkesin içinde olmak istediği bir meslek haline geldi. Beğenilerin sayısı ve izlenme oranlarına göre, üst bantta olan bir Youtuber, aylık 10 bin TL–30 bin TL gibi bir kazanç elde edenilmektedir.
Youtuber olarak video paylaşanların paylaşımları faydalı olup olmadığı üzerinde günlerce ve binlerce sayfa yazılır. Tartışılır. Fakat bu videoların kazançlı bir şey olduğu su götürmez bir gerçek.
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), geçtiğimiz aylarda Google ile anlaşma yaparak, Youtuber yetiştirmek için programlar düzenlemeye başladı. Kayseri, Van, Gaziantep, Antalya ve Samsun illerini pilot il olarak belirleyen İŞKUR, çalışmalarını ilk etapta bu illerde yürütüp, gençler için kazanç kapısı olan Youtuber mesleğini kurumlar seviyesine taşımaya çalışacak.
Eğitim kurumlarından mezun olarak meslek edinen, diploma sahibi olan gençlerin ülke şartlarında, hayatını idame etmek, yatırım yapmak ve geleceğini maddi olarak garanti altına almak için ne kadar sürede para kazandığı aşikar. Youtuber olarak bu süre çok daha fazla kısalacak gibi görünüyor. Yaş sınırının olmadığı bu platformda, yaşı genç olan kullanıcıların, bu mesleği nereye kadar götüreceği ile ilgili öngörümüz, ailelerin bunun kontrolünü sağlamak ve doğru işler yapması için bu sürece hakim olması ile ilişkili.
Youtuber Türkiye!
Sosyal medyayı aktif olarak kullanan bir ülkeyiz. Hayatımıza daha da hızlı girmeye devam eden teknoloji ve internet ağında, görüntü kirliliğinin en aza indiği bir geleceğin hakim olması en büyük temennimiz. Başarır mıyız bilinmez. Ama, geleceğimiz olan çocuklarımız yanımızda iken, onları youtuber olarak izlerken, bu görüntü kirliliğine şahit olmamak elimizde.
Öncelikle, yabancı kelimelere boğulduğumuz bu yazımızı özeleştiri süzgecinden geçirerek, görüntü kirliliğini ortadan kaldırmaya ilk adım olması açısından, Youtuber için Türkçe bir isim bulması adına TDK’ ya topu atalım.