International Bank Account Number (Uluslararası Banka Hesap Numarası) olarak açılımı yapılabilecek olan IBAN, Avrupa Birliği düzenlemeleri çerçevesinde kullanılmaya başlanılan bir numara olarak karşımıza çıkıyor. Bu numaranın kullanımının en büyük avantajı özellikle yurt dışındaki hesaplara ya da bu hesaplardan bir para transferi gerçekleştirilmek istenildiğinde büyük bir kolaylık sağlamasıdır.
Avrupa ülkelerindeki bankalarla ve diğer finansal kurumlarla gerçekleştirilmekte olan para transferlerindeki hataların ve bu hatalar sebebiyle ortaya çıkan gecikmelerin engellenebilmesi için IBAN kodu kullanımının büyük bir kolaylık sağladığını söyleyebilmek mümkündür. Bu kodun kullanımıyla elde edilen avantajların başında para transferlerinin daha kolay ve daha hızlı bir hale gelmesini söyleyebiliriz. Bu kod gönderen kişinin hesabında bulunan miktarın daha hızlı ve güvenli bir biçimde alıcının hesabına geçmesine olanak sağlayarak bankacılık işlemlerinin çok daha rahat bir şekilde gerçekleşmesini sağlayacaktır. Ayrıca bu işlemler sırasında oluşan hatalar sebebiyle meydana gelen bekleme sürelerinin ve ek maliyetlerin de ortadan kalkması sayesinde hem gönderen hem de alıcı için çok daha karlı bir kullanım sağlamaktadır.
Türkiye için 1 Mayıs 2005’ten itibaren kullanılan ve TR harfleri ile başlayan ve 2 rakamlı kontrol basamaklarına, 5 rakamlı Banka koduna, 1 rakamlı rezerv alanına ve 16 rakamlı hesap numarasına göre oluşturulan IBAN kodu 36 haneli bir numara olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu numaralar banka hesabı türü, banka ve hesap numarasına göre rakamsal değişiklikler gösterebilmektedir.