Bilindiği üzere Güneş, yörüngesinde gezegenleri olan ve de bir gezegen sistemine sahip olan tek yıldız değil. Yüz yıllardır Güneş’in Dünya’nın etrafında döndüğü sanıldı ancak durumun öyle olmadığı kanıtlandı. Ardında da evrende sadece Güneş sistemi olmadığı, bu sisteme benzer yaklaşık olarak 200 komşu yıldızının çevresinde gezegenler olduğu kanıtlandı. Bu araştırmaya devam edildikçe buna benzer daha pek çok yıldızın çevresinde gezegenler olduğu görüldü. Günümüzde gezegen sistemi adı verilen bu olgu evrenin oldukça büyük bir kısmında varlığını sürdürmekte.
2016 yılının Nisan ayına dek yapılan araştırmalara göre 1349 gezegen sistemi ve 511 çoklu gezegen sistemi olduğu kanıtlanmıştır. Bu sayı gün geçtikçe daha da artmaktadır. İlk keşif 1988 yılında Kanadalı astronomlar olan S. Yang, G. A. H. Walker ve Bruce Campbell tarafından yapılmıştır.
Bu fotoğraf NASA tarafında halka paylaşılan ilk Güneş Sistemi dışında keşfedilen Formalhaut B gezegenidir.
Diğer yıldız sistemlerini, Güneş Sistemi ile karşılaştırdığımızda ortaya çok ilginç sonuçlar çıkıyor. Örneğin; uzakta yer almakta olan gezegen sistemlerinde büyük gezegenler kendi yıldızlarının yakınına konumlanmışlardır. Ancak bizim Güneş sistemizde ise durum oldukça farklıdır. Güneş Sistemi’nde büyük gezegenler Güneş’ten uzakta yer alırken, küçük gezegenler daha yakındır. Bu gezegenlere örnek olarak da Jüpiter, Güneş’e uzakken, Venüs ve Merkür gibi gezegenler daha yakındır. Aynı zamanda Güneş sistemi dışındaki gezegenler daha karmaşık ve düzensiz görünmektedir. Yörüngeleri ise dairesel olarak değil daha çok eliptik yörüngeler izlemektedir.
Bu konu ile ilgili en çok merak uyandıran sorulardan bir tanesi de bu özellikler galaksimizdeki gezegen sistemlerinin benzer özellikleri midir ve aynı zamanda alabildiğine düzenli olan Güneş sistemimiz oldukça zor bulunan bir istisna mıdır yoksa bu durumun tam tersi midir?
Eğer Güneş Sistemi’ne benzer bir sistem bulursak ve de aynı zamanda Dünya gezegenin özelliklerini taşıyan bir gezegen bulursak orada yaşam belirtisi bulmamız oldukça yüksek olabilir. Şimdi içerisinde yaşam bulundurma olasılığı oldukça yüksek olan Güneş Sistemi dışındaki 5 gezegenle ilgili kısa bilgilere bir göz atalım. İlerleyen zamanlarda blogumuzda Güneş Sistemi’nde yer alan gezegenlerin ardından diğer gezegenler hakkında da yazılar gelmeye devam edecek.
Güneş Sistemi Dışında En Çok Dikkat Çeken 5 Gezegen
1) Kepler-22b
Bu gezegen Güneş Sistemi dışında süper dünya olarak adlandırılan ilk gezegendir. Aynı zamanda da Güneş’e benzer bir yıldızı bulunmaktadır. Bilim insanları bu gezegenin ortalama sıcaklığının 22 derece olduğunu düşünmektedir.
2) Alpha Centauri Bb
Alpha Centauri Bb isimli gezegen Dünya’ya yakın sayılabilecek bir konumdadır. 4.37 ışık yılı uzaklıkta bulunan bu gezegende de belirgin yaşam alanları olma ihtimali yüksek. Güneş’e benzer bir yıldızın yörüngesinde dönmektedir.
3) Kepler-62f
Dünya’dan yaklaşık olarak 1200 ışık yılı uzaklıkta yer alan bu gezegen ise gezegenimiz ile benzer özellikleri taşıyor. Aynı zamanda da bu gezegenin tamamının okyanus ile kaplı olabileceği düşünülüyor. Bu durum gezegen canlı olma olasılığını oldukça yükseltmekte.
4) Gliese581 g
Kayalıklardan oluşan bu gezegen de bazı bölgelerde yaşanabilir alanlar keşfedilmiştir. Yaşam alanların oluşması bakımından oldukça mükemmel bir gezegen olduğu düşünülmektedir. Yıldız sistemimizden 200 ışık yılı uzaklıktadır.
5) Kepler-10b
Güneş sistemi dışında keşfedilen en küçük gezegenlerden bir tanesidir. Tabi şimdilik. Bu gezegen 2011 senesinde keşfedildi ve aynı zaman Güneş dışı keşfedilen ilk kayalık gezegen olma özelliğini taşıyor.