Günümüzün bir çoğunu internet ve özellikle Facebook ile geçirdiğimiz artık inkar edilemez bir gerçek. Durum böyle olunca her gün düzenli olarak girdiğimiz ve saatlerce aktif şekilde kullandığımız sosyal ağın bize bir zararı olabilir mi ? Zaman bakımından elbette var fakat güvenliğimiz açısından bir sakıncası olduğunun farkında mısınız ?
Bu güvenlik tehditlerini size başlıklar halinde anlatalım ki ilerleyen zamanlarda daha dikkatli davranarak bilgisayarınızı, tabletinizi veya mobil cihazınızı en temelde kendinizi güvene alabilesiniz.
Clickjacking yöntemi olarak bilinen en eski uygulamalardan olan ilgi çekici link ve videolar içerisine gömülmüş yönlendirme kodları ile şifre çalma tekniği. Bir çok kez karşılaşmış belki de bu tuzağa düşmüşsünüzdür. Evet cinsel içerikli reklamlar, videolar veya fotoğrafların yayılmasındaki en temel yöntem budur. Tuzağa düşen kullanıcıları zor duruma sokan bu tehditten kurtulmanın tek yolu gördüğümüz her şeye tıklamamaktan geçmektedir. Genellikle reklam amaçlı kullanılan bu yazılımda kişisel bilgileriniz çalınmaz fakat bu yöntemin biraz daha gelişmişinde siz ve sisteminiz yoğun saldırı altında kalabilirsiniz.
Fake yani sahte sayfalar da en eski yöntemlerin başında gelmektedir. Bu yöntemde reklam ve benzeri bir amaç güdülmez. Tek amaç sizi kandırarak şifrenizin ele geçirilmesidir. Her hangi bir bağlantıya tıkladığınızda veya size gönderilen bir dosyayı açtığınızda eğer Facebook giriş ekranı gelirse sakın ha sakın o sayfada kullanıcı bilgilerinizi girmeyiniz. Bu yöntem sadece Facebook için değil her platform için geçerlidir. Güvenmediğiniz sayfaların adres çubuğunda bulunan URL satırına baktığınızda farklı bir adres görüyorsanız hemen o sayfayı kapatarak bu tehlikeden de kurtulabilirsiniz.
Sık olarak kullanılan bir diğer yöntem ise sanki Facebook tarafından gönderilmiş gibi gönderilmiş mailler. Hiç bir Facebook çalışanı veya yöneticisi sizin kullanıcı bilgilerinizde ilgilenmez ve kişisel olarak sizden bir şey talep etmez. Yukarıdaki yöntemle aynı mantıkta çalışan bu tehditten kurtulmanın tek yolu ise yine sizin dikkatinizden geçmektedir.
Son olarak uygulamalar konusunu da ele alıp bitiriyoruz. 3. şahıslar tarafından yapılan uygulamalar sizden izin almadan herhangi bir işlem gerçekleştiremez. Bu açıdan güvenmediğiniz uygulamaları kullanmaktan kaçınınız. Özellikle eskiden kullandığınız uygulamaları kaldırmanız gerekmektedir. Zaman ile güncellenmeyen ve yapımcısı tarafından kaderine terk edilen uygulamalar başkalarının eline geçebilir ve o başkaları da sizin ve çevrenizin canını sıkabilir.
Kısaca Facebook veya diğer internet sitelerinden hesap çaldırmanın veya virüs yemenin aslında çok zor olduğuna dikkat ettiniz mi ? Ne kadar meraklı ve saf bir yaklaşımla kullanıyorsanız o kadar tehdit altındasınız. Bu sebeple internet kullanımında biraz paranoyak olmanın büyük yararı var.