BTK’dan alınan bilgilere wikipedia.org aşağıdaki karar ile Ülke girişine kapatılmıştır.
(wikipedia.org) hakkında uygulanmakta olan kararlar:
5651 sayılı Kanun uyarınca yapılan teknik inceleme ve hukuki değerlendirme sonucunda bu İnternet sitesi (wikipedia.org) hakkındaki Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ‘nın 29/04/2017 tarih ve 490.05.01.2017.-182198 sayılı kararına istinaden Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından İDARİ TEDBİRuygulanmaktadır.
(After technical analysis and legal consideration based on the Law Nr. 5651, ADMINISTRATION MEASURE has been taken for this website (wikipedia.org) according to Decision Nr.490.05.01.2017.-182198 dated 29/04/2017 implemented
http://internet.btk.gov.tr/sitesorgu/
İki büyük şirket dolandırıcıların masum e-mailler yoluyla kişileri dolandırdığı türden oldukça iyi bilinen bir tür dolandırıcılığın kurbanı oldular.
Google ve Facebook 100 milyon ve 77 milyon poundluk dolandırıcılık kurbanı olduklarını doğruladılar.
Mart ayında Litvanyalı bir kişinin email yoluyla iki büyük Amerikan şirketini dolandırdığı açıklanmış fakat bu dev şirketlerin hangileri olduğu o dönemlerde belirtilmemişti.
Firmalar 100 milyon dolardan daha fazla bir rakamı kandırılmaları sonucu dolandırıcının banka hesaplarına aktarmışlar.
27 Nisanda Fortune’un yaptığı açıklamaya göre söz konusu iki mağdur firmanın Facebook ve Google olduğu belirtilmişti.
Söz konusu dolandırıcılığın arkasında olduğu iddia edilen 48 yaşındaki Evaldas Rimasauskas, Asya merkezli bir üretici firmanın yerine firmalarla haberleşmiş ve firmaları 2013’ten 2015’e kadar kandırmayı başarmış.
Aldatmaya yönelik emailler aldatılan firmaların müşterilerine ve firmaların kendisine gönderilirken bunun sonucunda Asya şirketine milyonlarca dolarlık para aktarımları gerçekleştirilmiş.
Bu emailler Asya merkezli firmanın müşterilerinden geliyormuş gibi bir görüntüye sahipken, yani email hesapları şirket email hesapları olarak iletilmişken, aslında durum hiç de böyle değilmiş.
Suçlu olduğu iddia edilen Rimasauskas ayrıca sahte fatura, kontrat ve mektuplar da hazırlamış. Hazırlanan tüm bu yasa dışı belgelerde Asya şirketi yetkililerinin yöneticilerinin de imzaları bulunuyor.
Google yaptığı açıklamada üretici yönetim ekibini söz konusu sahtekarlığı fark etmelerinin ardından uyardıklarını belirtti.
Kayıplarını geri almayı da başardıklarını belirten firma konunun çözüme kavuşmasından memnun olduklarını söyledi.
Aynı durum Facebook için de geçerli – Facebook basın duyuruları sorumlusu: Facebook’un kaybın yaşandığının fark edilmesinden kısa süre sonra kaybını tanzim ettiğini belirtti.
Büyük firmalar hedefte
“Büyük firmaların çalışanları bazen kendilerinin korunduğunu ve işlerinin bir kısmının güvenlik olmadığını düşünürler.” diye belirtiyor internet güvenlik firması Avecto’dan James Maude.
“Fakat çalışanlarınız sahip olabileceğiniz en iyi güvenliğin aslında bir parçasılar – işte bu yüzden onları eğitmeniz gerekmekte.”
Son zamanlarda yapılan çalışmalara göre benzer dolandırıcılık çalışmaları giderek artış gösteriyor. Özellikle de böylesi büyük firmalara karşı bir artış söz konusu.
Benzer dolandırıcılık çabalarının önüne geçebilmek için firmalar yeni ödeme taleplerini onaylamadan önce onları iyi bir şekilde incelemeli.
Kış mevsiminin etkili olduğu bölgelerde kar yağışının yanı sıra buzlanma da büyük bir sorun oluşturur.…
Aerobik nedir? sorusu, fiziksel aktivite ve egzersizle ilgilenen herkesin mutlaka duyması gereken temel bir kavramdır.…
Aerosol Nedir?, katı veya sıvı parçacıkların bir gaz içinde dağıldığı sistemlerdir. Bu parçacıklar genellikle 0.001…
Afad Nedir? sorusunun yanıtı, Türkiye’de afet ve acil durum yönetimi ile ilgili kritik bir anlayışı…
Afazi Nedir?, bireylerin iletişim kurmasını etkileyen bir dil bozukluğudur. Genellikle beyin hasarından kaynaklanır ve kelime…
Afebryl Nedir?, genel olarak ateş düşürücü ve ağrı kesici özelliklere sahip olan bir ilaçtır. Bu…