Bugün birçok işlemi artık bilgisayarlar aracılığı ile gerçekleştiriyoruz. Bilgisayarlar sayesinde yaşamımızın daha da kolaylaştığını söyleyebiliriz. Bugünkü teknoloji sayesinde birçok farklı şekilde üretimi gerçekleştirilebilen bilgisayarların henüz 50 – 60 sene öncesinde koca bir oda büyüklüğünde olduğunu ve neredeyse bir tır kadar ağır olduğunu düşünmek bile hayal oldu. Ama bugün bilgisayarları masa üstünde ya da dizüstü olarak dahi kolayca kullanabiliyor ve belki de her odaya bir tane koyabiliyoruz. Hatta son dönemde hayatımıza giren akıllı telefonları da düşününce, bilgisayarların cebimize dahi sığacak kadar küçüldüğünü bile söyleyebiliriz.
Bilgisayarların geçirdiği evrime baktığımızda bu önemli aletlerin ekran teknolojilerinin de büyük değişimler geçirdiğini öngörmek zor değil. Bugün bilgisayarlarda en çok kullanılan ekran tipi LCD denilen ve bizim Türkçe ismi ile bildiğimiz Sıvı kristal görüntüler. Bu sıvı kristaller en az 1.5 milyon pikselin birleşiminden oluşuyor ve her piksel birbirini etkileyerek bir bütün olarak çalışıyor. Ama her pikselin de kendi bir transistörü var. Sonuç olarak hassas LCD ekranlarda meydana gelebilecek ufacık bir zarar, piksellerin birbirini etkileme olayından dolayı büyük bir siyah noktaya dönüşür. Yani bir anlamda bilgisayar ekranı artık kullanılamaz hale gelir. Böyle bir durum başına gelen bilgisayar ekranının kaderi değiştirilmekten başka bir şey olmaz.
Peki ne yapmak gerekiyor?
Öncelikle LCD ekranlara sahip aletlerin hassas olduğunu kabul etmek gerekiyor. Bu aletlere karşı fiziksel zarar vermektan kaçınmak ilk alınabilecek tedbirdir. Alsa LCD ekranlara baskı yapılmamalı, üzerine ağır cisimler konulmamalı, sivri cisimlerler batırılmamalıdır. Bunlar her ne kadar bilinen şeyler olsa da, LCD ekranların kırılma olasılıklarına bakıldığında bu olayların ilk sıralarda yer aldığı görülüyor. Bunların dışında LCD Ekranların yanında asla bir sıvı bulundurmamak da önemlidir. Çünkü sıvı dökülmesi halinde de LCD ekranlar bozulabilir. Aynı şekilde LCD ekranların bir yerden bir yere taşınması sırasında mutlaka koruyucu kılıf kullanılmalıdır.
Kış mevsiminin etkili olduğu bölgelerde kar yağışının yanı sıra buzlanma da büyük bir sorun oluşturur.…
Aerobik nedir? sorusu, fiziksel aktivite ve egzersizle ilgilenen herkesin mutlaka duyması gereken temel bir kavramdır.…
Aerosol Nedir?, katı veya sıvı parçacıkların bir gaz içinde dağıldığı sistemlerdir. Bu parçacıklar genellikle 0.001…
Afad Nedir? sorusunun yanıtı, Türkiye’de afet ve acil durum yönetimi ile ilgili kritik bir anlayışı…
Afazi Nedir?, bireylerin iletişim kurmasını etkileyen bir dil bozukluğudur. Genellikle beyin hasarından kaynaklanır ve kelime…
Afebryl Nedir?, genel olarak ateş düşürücü ve ağrı kesici özelliklere sahip olan bir ilaçtır. Bu…