Kategoriler: Genel

BALIK ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Balıkların %98’lik büyük bir kısmı suda yaşamlarını sürdürmektedir. Bununla birlikte geriye kalan %2’lik küçük bir kısmı ise hem karada hem denizde yaşayabilmektedir. Uzmanlar son zamanlarda balık türlerinin zenginliği hakkında net sayılara ulaşmak için belirli araştırmalar yapmışlardır. Bu yapılan araştırmalara göre dünya denizlerinin çoğunluğunda toplam olmak üzere on beş binden fazla balık türünün olduğu keşfedilmiştir. Ülkemiz bazında bakacak olursak; Türkiye’de balık çeşitleri nin net rakamı ise 384’tür.

 

Balıklar kendi aralarında da beş türe ayrılmaktadırlar. Bu ayrılmanın başında ise kıkırdaklı ve kemikli balıklar yer almaktadır. Bunun yanı sıra akciğerli ve fosil balıklar da dünyanın farklı okyanus ve denizlerinde yaşamlarını devam ettirmektedirler. Bu sayılan türlerin arasında en nadir olan balık çeşidi ise çenesiz balık olarak bilinmektedir.

 

KEMİKLİ BALIK NEDİR?

 

Kemikli balık Osteichthyes olarakta bilinir. Kemik dokusunun varlığı ile karakterize olmuştur. Balıkların çoğu 45 düzen, 435 aile ve 28.000 türden oluşan bu gruba aittir. Kemikli balık dediğimiz bu balık türü de Actinopterygii (ışın yüzgeci) ve Sarcopterygii (lob yüzgeci) olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır.

 

KIKIRDAKLI BALIK NEDİR?

 

Kıkırdaklı balık Chondrichthyes olarakta bilinmektedir. Kemik dokusu değil de kokutsak dokusu ile oluşmuş olan balıklardır. Kıkırdaklı balık dediğimiz bu balık grubu da iki gruba ayrılmaktadır. Bunlar;

 

Elasmobranchii ve holocephalidir. Kıkırdaklı balıklara örnek verecek olursak bunlar köpekbalıkları, patenler, testere balıkları, ışınları ve chimaeras bu gruba örnektir.

 

KEMİKLİ BALIK VE KIKIRDAKLI BALIKLARIN FARKI NEDİR?

 

Bu balıkların temel farklılıkları iskelet yapılarından oluşmaktadır. Yani iskelet yapıları farklıdır. Önemli bir faktör olan iskelet yapılarının yanı sıra yetişme ortamları, çene yapıları, üremeleri, kalp ve kanları, sindirim sistemleri, yüzmeleride farklıdır.

 

AKCİĞERLİ BALIKLAR

 

Akciğerli balık grubu Sarcopterygii olarakta bilinir. Bu balıklar hem solungaç solunumu hem de hava solunumu yapabilen balıklardır. Bu balık türü tatlı sularda yaşayan balıkları oluşturur. Akciğerli balıkların vücutları uzun yapılı ve yuvarlaktır. Sırtta yüzgeçleri bulunmaz. Göğüs ve karınlarında bulunan yüzgeçler, yerde sürünmelerine yarayacak şekildedir.

 

ÇENESİZ BALIKLAR

 

Bu balık türünün çenesi ve yüzgeçleri yoktur. Çenesiz balık türünün iskeletleri kıkırdaktan oluşur ve oksijen ihtiyaçlarını ise çift solungaçları ile karşılarlar. Çenesiz oluşlarının yanı sıra gövde pullarıda yoktur.

 

TÜRKİYE DENİZLERİNDE AVLANAN BALIK ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

 

Çipura, Barbunya, Hamsi, Astavrit, Kefal, Kolyoz, Kiper, Levrek, Lüfer, Mezgit, Orkinos, Palamut, Sardalya, Uskumru, Çaça, Kalkan, Mercan, Kılıç başlığı, Tekir, Trança, Kırlangıç, Sinarit

Teknoloji Haberleri

Share
Published by
Teknoloji Haberleri

Yakın Zamanda Gönderilenler

Yol Tuzlama Kamyonları

Kış mevsiminin etkili olduğu bölgelerde kar yağışının yanı sıra buzlanma da büyük bir sorun oluşturur.…

12 saat önce

Aerobik Nedir?

Aerobik nedir? sorusu, fiziksel aktivite ve egzersizle ilgilenen herkesin mutlaka duyması gereken temel bir kavramdır.…

2 gün önce

Aerosol Nedir?

Aerosol Nedir?, katı veya sıvı parçacıkların bir gaz içinde dağıldığı sistemlerdir. Bu parçacıklar genellikle 0.001…

2 gün önce

Afad Nedir?

Afad Nedir? sorusunun yanıtı, Türkiye’de afet ve acil durum yönetimi ile ilgili kritik bir anlayışı…

2 gün önce

Afazi Nedir?

Afazi Nedir?, bireylerin iletişim kurmasını etkileyen bir dil bozukluğudur. Genellikle beyin hasarından kaynaklanır ve kelime…

2 gün önce

Afebryl Nedir?

Afebryl Nedir?, genel olarak ateş düşürücü ve ağrı kesici özelliklere sahip olan bir ilaçtır. Bu…

2 gün önce