Bilgisayarlarınızda ya da diğer elektronik cihazlarınızda olduğu gibi Android işletim sistemine sahip telefonunuz da belli bir kullanım süresinin ardından performans kaybına uğrayacaktır.
Telefonlar bilgisayarlara göre çok daha düşük hafızaya sahiptir, ve buna rağmen her an yanımızda olmasını, daha hızlı ve güvenli olmasını bekleriz.
Bunun üzerine bir de Google Play’den indirmiş olduğunuz sayısız uygulamalar ve dosyalar da eklenince Android cihazınızın vaktinden çok daha önce performans kaybettiğini görebilirsiniz.
Fakat özellikle Android 4.0 ve üzerisi için belirtilen bu ipuçları ile telefonunuzun yükünü azaltabilir ve hızlandırılmış cihazınızı uzun yıllar boyu kullanabilirsiniz.
Herhangi bir telefonu satın almadan önce yapmanız gereken o cihazın kapasitelerini ve problemlerini öğrenmeye çalışmaktır. Örneğin satın alırken hafızasına önem vermezseniz muhtemelen yüklediğiniz birkaç hafıza canavarı uygulamadan sonra telefonunuz kullanışlığını kaybedecektir.
Google tarafından da tavsiye edildiği gibi, cihazınızın en son güncellemelerini sürekli olarak takip etmeli ve yeni sürümleri olabildiğince erken yüklemelisiniz. Çünkü her yeni güncelleme telefonunuzun kararlılığını arttırır, hızını ve performansını yükseltir ve diğer birçok kullanıcı dostu özellik getirir.
İster kullanın, isterseniz de kullanmayın, telefonunuza yüklediğiniz her uygulama belli bir hafıza kaplar, arka planda çalışmaya devam eder ve böylelikle hem data kullanır, hem de bataryanıza gereksiz yük olur. Böylelikle de telefon RAM’iniz sadece size ayırması gereken sistemi, kullanmadığınız uygulamalara da paylaştırır.
Yapmanız gereken sadece çok sık kullanmayacak olduğunuz uygulamaları yüklememektir. Sadece faydalı uygulamaları telefonunuzda tutun ve kalanı silin.
Herhangi bir uygulamayı ara sıra kullandığınız için silemiyorsanız devre dışı bırakmalısınız, böylelikle istediğiniz zaman kullanırsınız fakat arka planda çalışmalarını da engellemiş olursunuz.
Devre dışı bırakma işlemi silmeden tamamen farklıdır. Silerken dosyalar telefonunuzdan yok olur, fakat devre dışı bırakıldığında sadece cihazınızda çalışması engellenmiş olur.
Android ICS tarafından yayınlanan “Performance Assistant” uygulamasını telefonunuza yükleyin ve kurun. Ardından ekranınızda tüm uygulamalarınız listelenecektir ve bu ekrandan istediklerinizi devre dışı bırakabilirsiniz.
Unutmayın ki bir uygulamayı kapatmak, devre dışı bırakmak anlamına gelmez.
Belli aralıklarla Google Play’i ziyaret etmeli ve kullandığınız uygulamaların güncellemelerini kontrol etmelisiniz ya da güvendiğiniz uygulamaları otomatik güncellemeye alabilirsiniz.
Uygulama geliştiriciler yazılımları içerisinde bulunan bug’ları belli aralıklarla düzeltir ve cihazınızla daha da uyumlu hale getirir. Böylelikle uygulama telefon sistemiyle çakışmaz ve performans artışı gözlemlenir.
SD kart telefonunuzun depolama alanıdır ve düşük transfer hızına sahip olan kartlar telefonunuzun her işlemini yavaşlatabilir. Eğer seçiminizi 2 ile 32 GB arasındaki hafıza kartlarından yaparsanız hem depolama alanınızı arttırmış, hem de veri transfer hızınızı yükseltmiş olursunuz.
En iyi seçimi Android tarafından önerilen, cihazınız ile uyumlu ve derecelendirme puanı 6 ile 10 arasında olan kartlar arasında yapabilirsiniz.
Widget’ler birer uygulama değildir ve siz seçerek çalıştırmadıkça da aktif olmazlar. Fakat maalesef tıpkı uygulamalar gibi her zaman arka plan üzerinde çalışmaya devam ederler.
Örneğin her Android cihazda standart olarak gelen AccuWeather isimli hava durumu uygulaması hem gereksiz data kullanımına, hem batarya tüketimine hem de performans düşmesine neden olur. Kullanılmayan Wi – Fi bağlantısı, Bluetooth ya da GPS konum izleme hizmetleri de performansı azaltan widget’lar arasında sayılabilir.
Android cihazınızın hareketli ekran kağıtlarını seviyor olmalısınız. Fakat Google Play’den de indirebilecek olduğunuz bu hareketli görseller hem bataryanızın en büyük düşmanıdır, hem de CPU kullanımınızı arttırır ve telefonunuzun ısınmasını, kapanmasını ya da yavaşlamasını sağlar.
Sync uygulamaları çeşitli dosya ya da dokümanlarınızı bulut barındırma sistemleri ile paylaşabilmek için iyi bir yoldur. Fakat anlık paylaşım yapan bu barındırma ya da mail hizmetleri data ve CPU kullanımı ile hem cihaz performansınızı düşürür, hem de data kullanımınızı arttırır. Çünkü belli aralıklarla sunucu ile bağlantı kurarlar ve yeni güncelleme olup olmadığını kontrol ederler, eğer bilmeniz gereken bir mail ya da dosya var ise eşitleme yaparlar.
Kış mevsiminin etkili olduğu bölgelerde kar yağışının yanı sıra buzlanma da büyük bir sorun oluşturur.…
Aerobik nedir? sorusu, fiziksel aktivite ve egzersizle ilgilenen herkesin mutlaka duyması gereken temel bir kavramdır.…
Aerosol Nedir?, katı veya sıvı parçacıkların bir gaz içinde dağıldığı sistemlerdir. Bu parçacıklar genellikle 0.001…
Afad Nedir? sorusunun yanıtı, Türkiye’de afet ve acil durum yönetimi ile ilgili kritik bir anlayışı…
Afazi Nedir?, bireylerin iletişim kurmasını etkileyen bir dil bozukluğudur. Genellikle beyin hasarından kaynaklanır ve kelime…
Afebryl Nedir?, genel olarak ateş düşürücü ve ağrı kesici özelliklere sahip olan bir ilaçtır. Bu…